Ranní káva vám může poskytnout více než jen injekci energie a energie a může zlepšit vaši bdělost - může vás také ochránit před vývojem závažnějších forem demence, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
„Zdá se, že konzumace kávy má určitou korelaci s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby, ale chtěli jsme prozkoumat, proč k tomu dochází - které sloučeniny jsou zapojeny a jak mohou ovlivnit kognitivní pokles související s věkem,“ vysvětluje Dr. Donald Weaver , kteří provedli výzkum se svými kolegy Rossem Mancinim a Yanfeim Wangem z Krembil Brain Institute (Kanada).
Tým se rozhodl prozkoumat tři různé druhy kávy - lehké pražení, silné pečení a silné pražení bez kofeinu.
„Kofeinovaná tmavá opékaná káva a žádný kofein neměly podobné účinky v našich počátečních experimentálních pokusech, takže jsme od začátku pozorovali, že její ochranný účinek nemůže být způsoben kofeinem,“ řekl Dr. Mancini, který potvrdil dřívější výzkum, který dospěl k závěru, že káva bez kofeinu také zvyšuje očekávanou délku života a že kofein není zodpovědný za to, co káva dělá pro játra.
Fenylindany
Tým hlouběji identifikoval skupinu sloučenin známých jako fenylindany, které se objevují v důsledku procesu pražení kávových zrn.
Fenylindany jsou jedinou sloučeninou zkoumanou ve studii, která zabraňuje - nebo spíše inhibuje - agregaci amyloidu beta a tau, dvou běžných proteinových fragmentů u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
«Fenylindany jsou tedy dvojím inhibitorem. Velmi zajímavé, to jsme neočekávali, »řekl Dr. Weaver.
Vzhledem k tomu, že pražení generuje větší množství fenylindanu, zdá se, že tmavě pražená káva je více chráněná než lehce pražená káva.
Velkou výhodou je také skutečnost, že se jedná o přírodní, nikoli syntetickou sloučeninu.
«Matka Příroda je mnohem lepší chemie než my a Matka Příroda je schopna tyto sloučeniny produkovat. Pokud máte složitou směs, je nejlepší ji pěstovat v plodině, sklízet úrodu, namele plodinu, než se ji pokusit vymyslet, »řekl Dr. Weaver.
Připouští však, že je zapotřebí dalšího výzkumu, než se tyto sloučeniny mohou promítnout do potenciálních terapeutických možností proti demenci.
«To, co tato studie dělá, je vyzvednout epidemiologické důkazy a pokusit se jej vylepšit a prokázat, že ve skutečnosti jsou v kávě složky, které jsou prospěšné pro odvrácení kognitivního úbytku.» Přesto výzkumník připouští, že káva nemůže být léčbou Alzheimerovy choroby a Parkinsonovo.