Výsledky vyhledávání pro dotaz oleje:

Výsledky vyhledávání v sekci: Průvodce světem kávy

6 mýtů o kávě, kterým byste neměli věřit

Spotřeba kávy je obklopena nesčetnými mýty a falešnými tvrzeními, která mohou vyděsit lidi, kteří ji mají každý den.Kávové mýty jsou všude. Je běžné, že slyšíte věci jako „odpolední šálek šálku způsobí nespavost a nebudete moci spát v noci“ nebo že pití kávy „může způsobit srdeční choroby“ nebo dokonce „kofein je vysoce návykový“.Tyto mýty o kávě, mimo jiné, lidé říkají, i když se nesnaží vyvolat paniku, mohou spotřebitele zmást, a můžete být také připraveni.To je důvod, proč Huffington Post nedávno rozebral 6 mýtů o pití kávy každý den, takže si můžete být jisti, co je pravda o tom, co lidé říkají o jeho spotřebě.1. Váš odpolední pohár způsobí nespavostKofein je stimulant. Avšak kofein, který konzumujete v šálku po obědě, je zpracováván játry rychlostí blesku a téměř vše (zhruba 75 procent) je vyplaveno z vašeho těla během čtyř až sedmi hodin. Pokud tedy pijete svůj druhý šálek ve 15 hodin, je zcela před spaním, pokud nejste opravdu chromí.2. Na pozemku používáte vroucí voduPokud teplota vaší vody přesáhne 200 stupňů Fahrenheita, voda začne extrahovat některé hořké oleje z kávových základen a může je dokonce spálit. Spálenou chuť kávy můžete připsat extra horké vodě.3. Šálek kávy vás vyzvedneMnožství mýtů na pití soupeří s mýty kofeinu, ale krátká odpověď zní: ne. Kofein může učinit intoxikovanou osobu více ostražitou, ale studie Americké psychologické asociace dospěla k závěru, že káva nezvrací negativní kognitivní účinek alkoholu. Ve skutečnosti je to pro vás ještě horší, říkají: „Lidé, kteří požili alkohol i kofein, se mohou cítit vzhůru a dostatečně kvalifikovaní, aby zvládli potenciálně škodlivé situace, jako je řízení při intoxikaci nebo uvedení do nebezpečné sociální situace.“4. Káva pomáhá zhubnoutNepřesně. Stimulační účinky kofeinu mohou mírně - a myslím velmi mírně - zvýšit váš metabolismus, ale ne natolik, aby se ve vaší stravě prohloubil, zejména pokud jde o dlouhodobé hubnutí. Kofein může snížit vaši touhu jíst na krátkou dobu, ale není dostatek důkazů, které by prokazovaly, že dlouhodobá konzumace pomáhá hubnutí.5. Káva zakrývá váš růstTento mýtus byl navždy a je jediným důvodem, proč si moje matka myslí, že se vznáší nad pěti stopami. Víra v to, že káva zakrývá váš růst, je však - odpusťte věkem - nic víc než příběh starých manželek. Není jasné, jak se tento mýtus začal, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by jej podporovaly.6. Těhotné ženy by neměly pít kávuKofein nepoškodí plod, doporučuje se však, aby ženy omezily příjem kofeinu pouze na 200 miligramů - asi na jeden šálek kávy. Kofein může projít placentou a dosáhnout dítěte, ale neexistují žádné konkrétní studie, které by uváděly, že je škodlivý. Ale lépe bezpečně než líto, že? Takže buďte opatrní.


Výsledky vyhledávání v sekci: Příprava kávy

Aeropress

   Aeropress vypadá trochu jako nástavec na mixér po babičce, ale pro milovníka kávy je to snad nejlepší domácí pomocník. Reaguje totiž velmi citlivě na různou hrubost mletí zrn a teplotu vody a káva z aeropressu tak může pokaždé být trochu jiná. Pro netrpělivce je to zas metoda velmi rychlá. Díky své konstrukci se také skvěle hodí na cesty, nejlépe s malým mlýnkem, který lze převážet uvnitř Aeropressu.Aeropress vymyslel vynálezce děravého frisbee Alan Adler už v roce 2005 a podle něj dokáže Aeropress připravit nejchutnější kávu na světě. Jelikož se káva v aeropressu extrahuje velmi rychle a při nižší teplotě vody, neuvolňuje se z ní tolik kyselin jako při překapávané kávě například z Chemexu. Tlak na kávu je silnější než v French Pressu, takže získáme více chuťových esencí. Rozhodně ale nejde o tlak 9 barů, jež je nutný pro přípravu espressa. 17g kávy(filtrovaná) Voda o teplotě 75-95°CDáme vařit vodu.Odvážíme (nebo odhadneme) 17g kávy a nameleme na střední hrubost.Když voda vře, propláchneme papírový filtr horkou vodou, abychom se zbavili papírové chuti. Lze použít i kovový filtr, který se proplachovat nemusí, ale je to vhodné.Existují dvě metody přípravy kávy v aeropressu – klasická a obrácená.  Sítko s filtrem našroubujeme na spodek aeropressu.Aeropress položíme filtrem dolů na hrnek.Do Aeropressu nasypeme kávu a zalijeme trouchou vody, můžeme promíchat.Káva začne bublat a roste, říká se tomu vzkvétání – cca 30 sekund.Dolijeme vodou.Počkáme ještě asi 30 sekund až minutu (část kávy se mezitím začíná filtrovat účinkem gravitace – což popsal Newton, když pod jabloní pil kávu)Do aeropressu zasuneme píst a tlačíme kávu přes filtr do hrnku (nejlépe nahřátého).  Aeropress postavíme na píst a druhý díl nasadíme nahoru, tak že kávu sypeme na píst a sítko s filtrem je zatím odložené.Na píst nasypeme kávu a zalijeme trochou vody, můžeme promíchat.Káva začne bublat a roste, říká se tomu vzkvétání – cca 30 sekund.Počkáme ještě asi 30 sekund až minutu.Navrch přišroubujeme sítko s filtrem (lze udělat hned po zalití)Aeropress otočíme, položíme na hrnek a pístem tlačíme kávu do hrnku (nejlépe nahřátého). (trik: dejte hrnek na aeropress ještě před otočením, ať se žádná káva nevylije.)Když už je všechna káva v hrnku uslyšíme aeropress zpívat, jak se přes filtr začne tlačit vzduch.Pokud chceme více kávy, lze ji vždy prodloužit horkou vodou.Na závěr odšroubujeme sítko a použitou kávu snadno vytlačíme i s papírovým filtrem do koše nebo na kompost. Až vystydne (pokud nechceme hned připravovat další kávu) aeropress důkladně vymyjeme vodou (nedávejte do myčky, ať chemikálie neovlivní chuť kávy).Dřívější návody uváděli, že káva se zalije celá najednou, ale v poslední době všichni zkušení aeropressaři přejali myšlenku dobře známou z drippu a chemexu, že káva se nejdříve navlhčí či spíše zalije, avšak jen tak, aby byla celá pod vodou, kdo chce zamíchá, a nechá asi půl minutku vzkvétat. Okem uvidíte, jak se zvětšuje objem a unikají bubliny plynu. Výhodou obrácené metody je, že z kávy získáváme více olejů ukrývajících chuťové esence. Jak je to možné? Když kávu zalijeme vodou, oleje, které jsou lehčí než voda, vyplavou na povrch. Zkuste si při přípravě kávy v aeropressu strčit do zalité směsi prst (pozor, pálí to) a uvidíte, že je mastný. Když připravujeme kávu tradiční metodou, oleje, které plavou na povrchu jsou tlačeny skrz rozemletou kávu i filtr a mnoho se jich tak zachytí v přístroji. Při obrácené metodě ale protlačíte oleje skrz filtr jako první a rozemletá kávová zrnka nestačí vytvořit dodatečné síto, které by zachytilo více olejů. Na co si dát při Aeropressování pozor:Náš redakční expert na vymetání slepých cestiček doporučuje tato oživení přípravy kávy v AeroPressu.Nemlít kávu moc najemno, takže zrnka profiltrujete i skrz papírový filtrNeemlít kávu moc nahrubo, že pak zápasíte s pístem, abyste kávu profiltrovali, mělo by to jít pomalu, ale hladce.Vzít si příliš úzký hrníček, kam se plastová část s filtrem tak tak vejde, tlak způsobí, že brzy budete mít kávu všude – někdy jde využít plastový nástavec, který funguje jako držák aeropressu a trychtýř dohromady.Připravit si Aeropress obráceně, tedy tak, že vám v ruce zůstane filtr, ale nemáte ho kam nasadit. To potom přejdete k bodu 3. a pomocí úzkého hrnku si pomůžeme udržet filtr na hladkém plastu. 7 ku třem, že kávu budete mít všude.Namelte kávu v mlýnku, který se vejde do Aeropressu. Nechte otevřenou jen spodní část mlýnku v kávou, zasuňte mlýnek do Aeropressu, ať se vám pohodlně nese a dejte vařit vodu. Zapomeňte, že káva je v otevřené části mlýnku v pístu, píst obraťte, ať na něj můžete nasadit horní díl a připravit si kávu. Aha, v pístu ale zůstal mlýnek s kafem a všechno se vám vysypalo na zem.Výhody aeropressuVelmi rychlá přípravaTlak vzduchu působí, že z kávy se získá (o trochu) více chutipapírový filtr ale zas zachytí část olejů a esencí z kávy (nevýhoda), čemuž se částečně zabrání při obrácené metodě nebo použitím polyesterového filtru.Výsledná káva není tak kyselá (má vyšší pH)Toužíte-li ale po kyselejší (ovocnější kávě) zkrattě dobu přípravy nebo zalejte chladnější vodouAeropress je velmi odolný a vhodný na cestyAeropress se snadno myjeOriginální balení Aeropressu obsahuje k zakoupení zde: https://www.lazenskakava.cz/produkt/aeropress-coffee-maker-aerobie/Aeropress150 papírových filtrůplastový držák na filtrynaběračku na zrna nebo rozlévání kávymíchátko (přesně tak dlouhé, aby nepoškodilo papírový filtr při klasické metodě)násypka (která dobře slouží jako držák na míchátko a naběračku)

Příprava kávy doma

Poznejte nejlepší způsob, jak vařit kávu doma, abyste neztratili její výhody. Použijte sítko, nikoli papírový filtrNejlepší způsob, jak vařit kávu doma pro více výhod a více chuti, je použít látkové sítko, protože papírový filtr absorbuje éterické oleje z kávy, což způsobuje, že během přípravy ztratí chuť a vůni. Nepoužívejte nikdy vařící voduKromě toho byste neměli dávat kávu do varu společně s vodou nebo ji filtrovat vroucí vodou. Nepřekračujte 4 x 150 ml šálků denněPro blahodárné účinky kávy je doporučené množství až 400 mg kofeinu denně, což dává asi 4 šálky 150 ml kávy. Nakonec přidejte pouze cukrIdeální ředění je 4 až 5 polévkových lžic kávového prášku na každý 1 litr vody, takže je důležité nepřidávat cukr, dokud není káva hotová. Chcete spolehlivý recept na kávu?K přípravě 500 ml dobré kávy byste měli použít:500 ml filtrované nebo minerální vody40 g nebo 2 polévkové lžíce pražené kávyRychlovarnou konvici nebo hrnec s malým pout na špičce, nalít vodu přes kávový prášekTermoskaHadřík cedníkMyjte kávovou termosku pouze vroucí vodou, je důležité si uvědomit, že tato láhev by se měla používat pouze na kávu.Nechte vodu vařit a vypněte oheň, jakmile se začnou objevovat malé bubliny, což je známkou toho, že voda je blízko bodu varu.Vložte kávový prášek do látkového sítka nebo papírového filtru a sítko umístěte na termosku (nálevka může být použita jako pomůcka). Další možností je umístit cedník na jinou malou pánev při přípravě kávy a poté kávu přenést do termosky.Nalijte horkou vodu přes cedník a kávový prášek. Je důležité nechat vodu pomalu klesnout ve středu cedníku, aby se extrahovala maximální vůně a aroma prášku.V případě potřeby přidejte cukr, pouze když je káva připravena, a poté ji přeneste do termosky.