Výsledky vyhledávání pro dotaz konvičku:

Výsledky vyhledávání v sekci: Průvodce světem kávy

Alternativní metody

„Dobrý den, chtěl bych Etiopii na filtru,“ objednal si už možná vedle vás někdo v kavárně. „Drip nebo Aeropress? Nebo jestli můžu doporučit, tak si dejte Vacpot, tam nejvíc vynikne její ovocnost“ mohla kontrovat servírka, jestli šlo opravdu o kavárnenskou speciálku. Pokud i vás zajímá, co vlastně host chtěl, čtěte dále.Čím dál více se setkáváme s fenoménem filtrované kávy. Nemyslím tím bezednou konvičku, kterou si objednal hrdina akčňáku na americké benzínce, ale chuťově bohatou výběrovou kávu připravenou alternativní metodou. Tyhle metody nejsou ani tak alternativní, jako spíš zapomenuté, protože filtrovanou kávu si připravovali naši předci dlouho před příchodem boilerů v tlakovatelných espressovačích. I tak vás možná udiví rozmanitost, kterou alternativní metody přípravy kávy nabízejí.Než si představíme výhody a nevýhody jednotlivých postupů, musím zmínit pár důležitých věcí. U každé alternativní metody je důležitý správný poměr teploty vody a hrubosti namletých zrn. Obecně platí, že čím jemnější mletí, tím kratší dobu se káva nechá extrahovat, než je přefiltrována. Druhou důležitou věcí je káva, kterou chcete ‘na filtru’ pít. I dobrá espresso směs nebývá při alternativní přípravě tak lahodná, jako kávy výběrové. Espresso dokáže z kávy vytáhnout ty nejlepší esence, takže jde o takový koncentrát chutí. Alternativní metody získají z kávy vše a výběrová káva je pro plný zážitek nutností.Jak už jsem zmínil, metod přípravy filtrované kávy je spousta, a tak zpočátku můžete tápat, kterou si vybrat. Nejlepší je samozřejmě mít jich k dispozici více a dnes už dokonce najdeme kavárny, kde s vámi barista diskutuje, zda je daný mikrolot od určitého farmáře z hor Střední Ameriky lepší v aeropressu nebo na dripu. Každý způsob přípravy totiž ovlivní chuť kávy trochu jinak.aeropressZačneme od konce. Nejmladší je zřejmě aeropress, plastová trubice s pístem, co vypadá jak nástavec mixéru na mletí masa. K aeropressu můžeme říci hned několik nej. Připravíme v něm kávu nejrychleji a také čas extrakce nejvíce ovlivní její chuť. Už jen několik vteřin navíc v aeropressu změní lahodnou kávu v hořkou, pár sekund méně zas způsobí, že výsledná chuť je moc kyselá.French PressVšem těmto problémům zabrání starší french press. Do sklenice s uchem nameleme poměrně nahrubo naší kávu, a jestli extrahujeme 3 nebo 4 minuty, než stlačíme kovový filtr, nemá na výsledek takový vliv. Nesmíme ale zapomenout kávu ihned přelít do hrníčku, ať se nám do šálku nevylouhují hořké chutě, jež naštěstí opouští kávové zrno později než ovocné a sladké tóny.Vacuum pot neboli Coffee syphonJestli chcete udělat dojem, připravte kávu ve vacuum potu. Jde o malou alchymistickou laboratoř, kdy oheň tančící pod jednou skleněnou baňkou vyhání vodu do jiné nádobky, kde se voda mísí s kávou. Zatímco u ostatních metod si musíte hlídat teplotu vody, kterou kávu zaléváte i jestli nechladne moc rychle, ve vacuum potu je voda zahřívána i během extrakce, čehož nejlépe docílíte ne otevřeným ohněm ale pomocí přesné, ale drahé halogenové lampy.ChemexMáte-li raději jednoduché a levné postupy, zkuste drip. To je prostý trychtýř, do kterého vložíte filtr. Počechráte kávu trochou vody a necháte ji takzvaně vzkvétat, abyste ji posléze prolili několika většími dávkami vody a vykouzlili plný hrnek lahodného nápoje. Kdo by i tak chtěl trochu extravagance, nechť si pořídí chemex. V principu je velice podobný dripu, i když jeho vynálezce Peter Schlumbohm, by se dušoval, že způsob chladnutí kávy je ideální právě v chemexu. Ať už měl pravdu nebo ne, to posuďte sami. Jeho chemex je ale opravdu nádherný kousek a všimli si toho i v newyorském muzeu moderního umění, kde je zařazen mezi exponáty. Další variantou je clever dripper, kde díky závěrce můžete kávu nechat déle louhovat, než ji pustíte do hrníčku, nebo kalita, která zase kvůli širšímu dnu protéká rychleji a pracuje se s ní trochu jinak.DžezvaKdo chce zažít opravdový kávový rituál sahající až k samotným počátkům kávy, nemůže si nechat ujít džezvu. Kovová konvička je postupně zahřívána ve žhavém písku a káva několikrát vzkypí a opět zchladne. Než vám ji kavárník podá, obvykle přimíchá exotické koření či jiné příchutě. Džezvu jste si mohli vychutnat už dávno předtím, než sultán Murad IV zakázal v Konstantinopoli kávu, protože lidé u opojných šálků příliš diskutovali kvalitu jeho vlády.Moka ExpressO pár století později pozoroval pan Bialetti svou ženu, jak pere prádlo nad parním kotlem. Stoupací pára ho natolik zaujala, že navrhl přístroj, který později zdomácněl nejen v Itálii. Konvičku, kterou postavíme na kamna, a zapískání nám ohlásí, že přes kávu už přešla pára, známe pod jménem moka express. Podobně funguje napoletana, další vynález, který si Italové oblíbili. Jde opět o kovovou konvičku zahřívanou na sporáku, ale v tomto případě, když je voda horká, musíme přístroj otočit hlavou dolů, aby voda stekla přes kávu i filtr.JebenaMetod přípravy kávy je samozřejmě ještě více. Na arabském poloostrově používají kovový nebo kamenný dallah. Etiopané už staletí vaří kávu v jebeně. Ještě dříve než měli hezké porcelánové dripy, filtrovali v Kostarice kávu před kus látky natažený na kovový drát, který nazývají chorreador. Naši němečtí sousedé zase vymysleli filtr přes tři jemná keramická sítka v přístroji nazvaném walküre.Můžete si ho objednat třeba z karlovarského porcelánu. Výběr alternativních metod přípravy je tedy poměrně velký. Jedno ale mají společné – výběrová káva z nich chutná báječně.


Výsledky vyhledávání v sekci: Příprava kávy

Moka Express

 Moka Express je možná nejrozšířenější nástroj na přípravu kávy. Vyvinul ho už v roce 1933 italský zpracovatel hliníku Alfonso Bialetti, jehož firma Moka Express prodává dodnes. Každý den se ho vyrobí neuvěřitelných 25 tisíc kusů.Nástroj je to přitom jednoduchý. Tento geniální systém okoukal Bialetti od své ženy, když pozoroval, jak pere v primitivní pračce. Paní Bialettiová zahřívala mýdlovou vodu, která poté jako pára prošla skrz špinavé prádlo. Italského podnikatele napadlo využít stejný princip pro přípravu kávy a během pár let jeho firma připravila Moka Express. Kromě patentu začal svůj vynález v roce 1953 chránit obrázkem vousatého chlapíka, který pro společnost nakreslil komiksový malíř Paul Campani. Zlý jazykové tvrdí, že jde o karikaturu samotného Bialettiho.Název Moka nejspíše pochází ze jména Jemenského přístavu Mohka, kde si už Voltairův hrdina románu Candide dopřává neředěné kávy, neboť káva se v Jemenu konzumuje déle, než kdekoli v Evropě.Vyrábí se v různých velikostech, přičemž nejmenší jednošálkovou ‚monotazza‘ kritizuje v italské komedii Scusate it ritardo herec a režisér Massimo Troisi, jako symbol samoty a neuspokojiných komunikačních dovedností. Příprava kávy v Moka ExpressuRozšroubujeme Moka Express a do spodní nádoby nalijeme studenou voduDo prostředního sítka nasypeme středně hrubě namletou kávu, kterou neupěchujeme (Italové někdy do kávy ještě udělají dvě až tři díry špejlí, aby voda mohla kávou snáze procházet)Pořádně zašroubujeme všechny tři díly dohromady – jinak budeme mít kávu všudeDáme na sporák (oheň)Necháme vařit, až voda začne probublávat skrz kávu do horní konvičkyHned jak se káva objeví v horní komoře, můžeme otevřít horní víko, aby se nám stále se vypařující voda nesrážela zpět do kávy.Ještě než se všechna voda vyvaří (odhadneme – pokud je to brzy budeme mít méně kávy, pokud je to pozdě, káva se může spálit varem), odstavíme z ohně, jinak by se nám mohlo spálit těsnění.Kávu můžeme ihned podávat.ÚdržbaMoka Express je oproti dalším domácím pomocníkům pro přípravu kávy o něco víc náročný na údržbu. Všechny díly Mokapressu po použití samozřejmě dobře vypláchneme vodou, ale nepoužíváme jar ani nemyjeme v myčce. Postupně se nám totiž na povrchu usazuje slabý povlak kávových olejů, které zabraňují, aby káva získala kovovou chuť hliníku. Proto je také dobré při koupi nového přístroje, stejně jako po výměně těsnění uvařit nejprve několik káv z lógru a vylít.Jednou za čas je dobré Moka Express vyčistit vodou s citrónem, avšak posléze opět zašpinit tím, že v konvičce jednou, dvakrát uvaříme kávu z lógru. Jak Moka Express fungujeKdyž Moka konvičku postavíte na kamna, voda v dolní části se začne měnit v páru. Ta se hromadí u vrchu dolní komory a její rostoucí tlak začne tlačit vodu trubicí skrz kávu do horní části Moka Expressu. Sítko zabraňuje kávě prostoupit do výsledného nápoje a ventil v horní části zas zabraňuje vodě téci zpět. Nakonec vám zbude pouze lahodná káva připravená přímo k servírování.