Výsledky vyhledávání pro dotaz čaj:

Výsledky vyhledávání v sekci: Průvodce světem kávy

Káva a nebo čaj?

Dáváte přednost čaji nebo kávě? Ať už si vyberete cokoli, není to jen vaše vůle. Chuť se zdá být částečně určena genetikou, jak ukazuje studie provedená s Brity a zveřejněná v časopise „Scientific Reports“.Podle studie lidé geneticky predisponovaní preferují hořké chutě, obvykle si bez překvapení volí kávu podle svého vyššího hořkého obsahu.S lidskou evolucí jsme vyvinuli schopnost detekovat hořkost jako přirozený varovný systém, který chrání tělo před škodlivými látkami. Z evolučního hlediska bychom tedy měli chtít odmítnout více hořké kávy.Účastníci studie geneticky citlivější na hořkou chuť však častěji dávali přednost kávě před čajem.„Lze očekávat, že lidé, kteří jsou zvláště citliví na hořkou chuť kofeinu, pijí méně kávy,“ řekla profesorka preventivní medicíny Marilyn Cornelis, spoluautorka studie.„Opačné výsledky z naší studie naznačují, že pijáci kávy získávají chuť nebo schopnost detekovat kofein díky učení o pozitivním posílení kofeinu,“ uvedla.„To naznačuje, že si zákazníci kávy vyvinou chuť nebo větší schopnost detekovat kofein,“ řekla Marilyn.Takže, přidal se výzkumník, jednotlivci geneticky předprogramovaní, aby si užili hořkou kávu, se učí spojovat „dobré věci“.Liang-Dar Hwang z Diamantina Institute of University of Queensland, který spoluautorem studie, řekl AFP, že skutečnost, že někteří lidé dávají přednost kávě, ukazuje, jak každodenní zkušenosti mohou překonat genetické tendence, pokud jde o chuť.Vnímání chuti také ovlivňuje naše chování. Lidé citlivější na hořké příchutě chininu a na složky rostlin související s chutí se častěji vyhýbají kávě ve prospěch svého sladkého protějšku, čaje."I když lidé přirozeně neuznávají hořkost, můžeme se naučit mít rádi nebo ocenit hořká jídla poté, co byli vystaveni environmentálním faktorům," řekl.Pijáci kávy jsou obecně méně citliví než pijáci čaje na hořkost, což způsobuje, že je méně pravděpodobné, že odmítnou jiná hořká jídla, jako jsou zelené, dodal Hwang.Na základě genetických údajů asi 438 000 britských účastníků je studie prozatím „neovšeobecnitelná pro jiné země a kultury“, varují autoři.