Každý rok mají účastníci světového šampionátu v přípravě kávy stejný úkol – připravit 4 stejná, chuťově dokonalá espressa. To samé zvládnout s cappucinnem co do chuti i vzhledu a své vystoupení zakončí přípravou originálního nealkoholického nápoje, takzvaného signature drinku.

V roce 2009 se to všechno nejlépe povedlo Gwilymu Daviesovi z Walesu, jehož zkušenosti mohou získat i čeští nadšenci do kávy, protože se svou ženou pořádá kurzy v Jílovém u Prahy.

Dámy a pánové, vystoupení z kávového mistrovství světa – Wolrd Barista Championship – pana Gwilyma Daviese:

Přepis (zmáčkněte CC v levém dolním rohu videa pro české titulky):

V tom případě, je mi velkou ctí, přivítat na pódiu soutěžícího s číslem 5. Prosím přivítejme baristu roku ze Spojeného království, pana Gwilyma Daviese.Gwilym , nejprve chci popřát hodně stěstí. Zůstaňte za barem, ještě to neskončilo. Ne.
Hodně štěstí. Děkuji.
Čeká se až budu připraven, je to tak?
Ahoj. Jmenuji se Gwilym.
Zvonu vám popovídám o tom, proč je pro mě espresso zklamáním. Rád připravuji espresso. Rád piju espresso. Mým problémem to, jak espresso ohodnocujeme. Když espresso pijeme je to většinou jen ten jediný hrníček. Tedy ne jako například cupping, kde ochutnáváme jednu kávu za druhou a porovnáváme, hodnotíme, zkoumáme kontrast. U espressa si musíme pamatovat, a tak spoléháme na svou paměť, že ví, jak by espresso mělo chutnat. A tyhle vzpomínky jsou formovány všemi espressy, které jsme za předchozí léta vypili. Takže jeho struktura, sladkost, chuť na jazyku a ovocnost, všechny tyto nejlepší vlastnosti espressa, jsou vloženy do ideálu espressa v našich hlavách a my pak porovnáváme espresso před námi s tímto ideálem.

A když toto děláme, budeme pokaždé zklamaní. Káva, kterou vám připravím, nebude dokonalý šálek, ale bude to šálek z Weela, od 90 rodin ze 2 údolí. Zpracované a vybrané jedním závodem a bude lahodné.

Teď, zatímco budu připravovat kávu, pokud otevřete ty obálky, co máte před sebou, a postupujte podle instrukcí uvnitř. Děkuji

Nejprve vyčistím mlýnek.

Prosím zatleskejte Gwilymu Daviesovi.Tahle káva se jmenuje Delebispo. Má úžasnou vůni horkého máslem namazaného hnědého toastu namazaného černorybízovou marmeládou dobré vůně.
V šálku najdete spoustu nádherného šťavnatého ovoce přecházejícího v karamelový závěr. Děkuji.

A nyní. S vaší zkušeností, potom co jste ochutnali espresso, vím, že zhruba odhadnete, jak bude chutnat toto cappucinno. Takže ta úžasná, šťavnatá chuť přechází v jemnější ovocnost, zejména při prvním napití, a potom přechází v příjemný, jemný karamel u konce.
Myslím, že tato káva připravená jako cappucinno, je skvělé zpodobnění chutí této kávy

Není bych rád využil tu příležitost, abych promluvil o svém signature drinku (vlastní nealkoholický kávový koktejl). Ten nápad má několik důvodů. Prvním z nich je, že chci prozkoumat společné kvality espressa, druhý důvod, chtěl jsem ukázat všestrannost a možnosti espressa a za poslední, jsem si chtěl užít trochu srandy.

Vezmu si kartičky, které jste vybraly ze svých obálek. A je to tu. Nyní. Měl jsem takovou myšlenku, jak to asi zkombinovat , zatímco jsem připravoval cappucinna.

A to co máme před sebou, čtyři ingredience, ingredience, které jste vybrali, ze čtyřech obálek, které jsem vám dal. V jedné z obálek jsme měli strukturu, chuť na jazyku, čtyři možnosti. V jedné obálce jsme měli sladkost. V jedné obálce jsme měli ovocnost a v jedné obálce sladkost. A další obálka, což byly chutě. A teď to všechno zkombinuji, protože tu mám oříšky, zkusím to dát všechno na jednu pánvičku. Navrch dám oříšky, ať se to může všechno roztéct, a pak když se k tomu vrátím.Procedím to všechno na další pánvičku, dobře to zamíchám, protože pár ořechů neroztálo. Podívejte, jak to jde. Mělo by to být dobré.
Teď připravím základ – espresso, a hned jsem zpátky u vás.

A teď. Když to přecedím, zatímco další espresso se připravuje, požádám vás, abyste to opravdu dobře zamíchali, protože to není moc tekuté, a pomeranče mají sklon, chuť má tendenci zůstávat na dně šálku, takže to dobře zamíchejte, ať ta chuť vynikne.Teď budu servírovat svůj signature nápoj, který má chuť opražených mandlí, sladkost cukrové třtiny, stopy pomerančů a strukturu másla. Zatímco to budu dokončovat, chtěl bych říci ještě jednu věc. Doufám, že budeme rozšiřovat, náš pohled na to, co je to espresso a nebudeme jen pronásledovat tu ideu v naší hlavě o tom, co je správné espresso. Pokud to budeme dělat, budeme vždycky zklamaní, i dkyž espresso by mělo být a je opravdu úžasné.

Děkuji. Všichni zatleskejte kávovému mistru Spojeného království. Gwilym Davies.

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes