Baňka vacuum potu na lihovým kahanemKdyž vám Vacuum pot ukáží v kavárně, je to potěcha pro oči a vy jen s úžasem sledujete přípravu kávy. Pokud ale nejste kávový Chuck Norris, tak vaše první zkušenost s Vac-potem může vypadat úplně jinak. Však chybami se člověk učí a výsledná káva bude stát za to.

Vacuum pot Hario TCA-3 jsem rozbalil pod vánočním a hned se mi roztřásly ruce. Snad ho nerozbiju, ještě než si udělám první kávu. Naštěstí, dřív než se pustíte do přípravy kávy, potřebuje ještě pár ingrediencí, takže pokud očekáváte Vacuum pot darem, připravte si – kávu a mlýnek (který jsem nechal v práci) a tekutý líh (mají v OBI/Bauhausu … někdy i v drogerii). Napoprvé to i tak může chvíli trvat. Moje milá babička, která mě při prvním setkání s tímto nádherným přístrojem sledovala, mi poslušně hlásila každou minutu celou tři čtvrtě hodinu, než se mi podařilo objevit všechny následující chyby.

  1. Dolní baňku důkladně upevněte v držáku (tak, aby přesahující kousíček skla byl zaháknutý nad kleštičkami držícími nádobu) a přitáhněte, a to dříve než do ní nalijete horkou vodu. Jinak hrozí, že se nádobka bude viklat a vy se budete bát, že křehké sklo upadne.
  2. Přečtete si návod. V tom mém sice první bod vůbec nebyl, ale jiné užitečné rady tam jsou.
  3. Například to, že káva se sype do horní nádobky, až když tam tlak vytlačí vodu, když to uděláte jako já napoprvé obráceně, tedy že kávou pomalu prosakuje voda a na filtru se utvoří silná krusta kávy, přes kterou se vodě moc nechce. A to ani nazpátek, takže čekáte a koukáte, nežli tlak klesne natolik, aby se vám podařilo horní nádobu odebrat.Opravdoví mistři někdy dávají kávu do horní nádoby dříve, ale to už musíte mít dobře zvládnutou práci s ohňem, aby voda prošla kávou nahoru rychle, a nedošlo k dlouhé extrakci nedejbože při nízké teplotě.
  4. Stejně tak se v návodu píše, abyste filtr přitáhly za pružinu ke spodnímu vývodu z horní nádoby. Když vynecháte tento krok, káva filtr vesele ignoruje a vy můžete sledovat kávová zrnka, kterakž padají vodou pomalu dolů, jako efektní kávové přesýpací hodiny.
  5. Oheň je dobré správně seštelovat. Pokud máte lihový kahan, tak intenzitu žáru už v průběhu nepřizpůsobíte (lze zvýšit pinzetou nebo nadzvednutím či podložením kahanu), takže to musíte udělat napoprvé správně. Mě se osvědčilo nechat konečky knotu lehoulince vyčuhovat nad vrch kahanu. Když to dáte více, voda strašlivě bublá jak v pekelném kotli, a bojíte se, aby se káva nespálila. Když je plamen malý, trvá to neskutečně dlouho, že byste si v mezičase klidně mohli dát kafe v kavárně naproti. Anebo investujte do propan-butanového regulovatelného hořáku či infračervené lampy.
  6. Bavlněný filtr, dokud je nový, funguje skvěle a káva chutná lahodně. Přes látku projde do kávy více esencí z kávových olejů. Cenou za to je složitá údržba. Zanáší se a hlavně vůbec netušíte, jak se o něj starat. V návodu radí skladovat ho v nádobě s vodou v lednici (vodu pravidelně měňte) a nenechte bavlněný filtr vyschnout, poté prý kávové zbytky v něm zanechávají v další kávě své stopy. K čistění doporučují použít zubní kartáček. Alternativou jsou papírové, nylonové či dokonce skleněné filtry (více o filtrech na CoffeeGeeku (anglicky)). Skleněné se však doporučují pouze pro větší Vacpoty, jelikož v těch na 2-3 kávy vysoké vodní turbulence způsobují, že část zrn se i tak dostane do spodní baňky.
  7. Nakonec nás čeká čistění celého Vacpotu. Napoprvé jsem si myslel, že už v něm žádnou další kávu dělat nebudu, protože se musí vyčistit 2 nádoby a filtr, vysypat kafe, které je na spodku horní nádoby, no prostě je to celé daleko složitější, než cvak a omytí u aeropresu. Když se mi ale konečně podařilo udělat to správně, kafe bylo vynikající, bez hořkosti a mnohem sladší, než jaké se mi kdykoli předtím podařilo doma připravit.
  8. Abyste Vacpot dobře vyčistili, je nejlepší se poradit. Když přijdete do kavárny, najdete, rozložený kávovar zářivě čistý, a tak nedržte jazyk za zuby a zeptejte se. „To je prosté,“ řekne vám barista. „Použijte tablety na čistění presovače.“ Ty citlivě ostraní usazné oleje a Vacuum pot je zase jako nový.

Abychom si to shrnuly, pro přípravu kávy v coffee syphonu, jak se japonský Vacuum pot oficiálně jmenuje, potřebuje sladit několik věcí. Oheň v lihovém kahanu musí být tak akorát, vrcholek knotu zarovnaný lehoulince nad vrchol kahanu. Pružina filtru napnutá za spodek vývodu z horní nádoby a srovnaná ve středu baňky. Spodní křivuli pořádně připevněte do držáku a zajistěte kulatým utahovákem, budete z ní výsledný nápoj nalévat a chcete kávu v hrníčku, ne ve změti střepů. Kafe sypte, až když je voda nahoře, a zamíchejte. A poslední rada na závěr. Hlavně Vacuum pot neschovávejte. Je to jeden z nejkrásnějších způsobů přípravy kávy, takže ho lidé chtějí vidět. Jednou byl v kavárně Na kozím plácku v Kutné Hoře, kde sice měli Vac-pot, ale dobře schovaný, takže člověka připravili o polovinu zážitku. Návod na přípravu kávy ve Vacuum potu.

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Vacuum Pot - první zkušenost

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes