Možná znáte Starbucks jako kavárnu, kde si za stovku můžete dát opravdu velký pohár našlehaného mléka. Ti zkušenější si dokáží říci o podpultový french press, který ani není na lístku. Starbucks jsou ale i výběrové kávy z unikátních mikrolotů a se specifickým chuťovým profilem. Vidět jejich pražení na vlastní oči můžete od minulého týdne v interaktivní mega kavárně Starbucks Reserve v Seattlu.
Celá kavárna je velkolepě pojatá, že si budete připadat jak kávová Alenka v říši divů. Tedy spíše v pražírně, která bude všude okolo vás. Na nádražní tabuli vám místo odjezdů vlaků naskočí jméno pražiče a jaká káva se připravuje, jen aby se za pár minut objevila v chladící vaně jedné ze dvou pražiček Probat (G-120, P25).
„Na ničem jsme nešetřili,“ připomíná tohle království kávového nadšence slavná hláška z filmu Jurská park. Tentokrát ale kávového dinosaura zřejmě čeká úspěch, neboť Starbucks, díky této pražírně, plánuje výrobu výběrových káv zdvojnásobit během dalších pěti let.
Obhcod je ale hlavně muzeem a interktivní dílnou, která má zákazníkovi prozradit trochu z tajů přípravy kávy. Hlavní designérka Liz Mullerová, jež se svým týmem, který stojí za dalšími důležitými obchody Starbucksu jako ten v Kerry Center v Pekingu nebo nedaleký historický 1st and Pike, odvedla skvělou práci. Všechno je podřízené kávě. Obrubně dveří inspirovala míchátka na kávu a balustrádová zábradlí zas rovnání kávy při sušení. Velká obrazovka neustále vysílá záběry z kostarické farmy a velké průhledné tunely přesouvají upraženou kávu do rukou baristů.
K ochutnání si můžeme vybrat jednu ze šesti alternativních metod přípravy– drip, chemex, vacuum pot, french press, clover nebo tradiční espresso. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, veřím, že návštěva této kavárny by měla neodmyslitelně patřit k návštěvě Seattlu.
Foto: Starbucks