Upražená zrna kávy PacamaraPacamara je odrůdou kávy arabica (coffea arabica), kterou v padesátých letech minulého století vyšlechtili na katedře genetiky salvádorského výzkumného ústavu kávy z odrůd Pacas a Maragogype – odtud také jméno Paca(s)Mara(gogype). Pacamara se vyznačuje (dědictví po Maragogype) velkými třešněmi, které ale mají menší hustotu, a vysokou kyselost. Po Pacasu zas Pacamara zdědila vysoký výnos. Pacamaře se daří ve velkých nadmořských výškách.

Kávová rostinka PacamaraChuť Pacamary se liší v závilosti na místě, kde byla vypěstována, ale často chutná po citrusových plodech a čokoládě. Říká se, že některé variace Pacamary se vyznačují silnou chutí jarní cibulky.

Genetický kód Pacamary není úplně ustálený a osi každá osmá rostlinka se rodí třešně typu Pacas nebo Maragogype.

Zajímavý je příběh šlechtění Pacamary. Křížením Pacasu a Maragogype získali vědci z kávového ústatu (Instituto Salvadoreño para Investigaciones del Café) devět skupin rostlinek, které se lišili výnosem i velikostí třešní. Jejich křížením se dosáhlo optimálního výsledku a jediným problémem zůstalo, že některé mladé kávovníky začnou růst jako jedna z původních odrůd. Tomu se dá zamezit když v kávové školce takové rostlinky odstraníme.

Foto: tonx (zrna), counterculturecoffee (rostlinka)

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes