Moke Express BialettiMoka Express je možná nejrozšířenější nástroj na přípravu kávy. Vyvinul ho už v roce 1933 italský zpracovatel hliníku Alfonso Bialetti, jehož firma Moka Express prodává dodnes. Každý den se ho vyrobí neuvěřitelných 25 tisíc kusů.

Nástroj je to přitom jednoduchý. Tento geniální systém okoukal Bialetti od své ženy, když pozoroval, jak pere v primitivní pračce. Paní Bialettiová zahřívala mýdlovou vodu, která poté jako pára prošla skrz špinavé prádlo. Italského podnikatele napadlo využít stejný princip pro přípravu kávy a během pár let jeho firma připravila Moka Express. Kromě patentu začal svůj vynález v roce 1953 chránit obrázkem vousatého chlapíka, který pro společnost nakreslil komiksový malíř Paul Campani. Zlý jazykové tvrdí, že jde o karikaturu samotného Bialettiho.


Název Moka nejspíše pochází ze jména Jemenského přístavu Mohka, kde si už Voltairův hrdina románu Candide dopřává neředěné kávy, neboť káva se v Jemenu konzumuje déle, než kdekoli v Evropě.

Vyrábí se v různých velikostech, přičemž nejmenší jednošálkovou ‚monotazza‘ kritizuje v italské komedii Scusate it ritardo herec a režisér Massimo Troisi, jako symbol samoty a neuspokojiných komunikačních dovedností.

 

Káva v sítku Moke ExpressuPříprava kávy v Moka Expressu

Rozšroubujeme Moka Express a do spodní nádoby nalijeme studenou vodu
Do prostředního sítka nasypeme středně hrubě namletou kávu, kterou neupěchujeme (Italové někdy

 do kávy ještě udělají dvě až tři díry špejlí, aby voda mohla kávou snáze procházet)
Pořádně zašroubujeme všechny tři díly dohromady – jinak budeme mít kávu všude
Dáme na sporák (oheň)
Necháme vařit, až voda začne probublávat skrz kávu do horní konvičky
Hned jak se káva objeví v horní komoře, můžeme otevřít horní víko, aby se nám stále se vypařující voda nesrážela zpět do kávy.

Ještě než se všechna voda vyvaří (odhadneme – pokud je to brzy budeme mít méně kávy, pokud je to pozdě, káva se může spálit varem), odstavíme z ohně, jinak by se nám mohlo spálit těsnění.
Kávu můžeme ihned podávat.

Údržba

Moka Express je oproti dalším domácím pomocníkům pro přípravu kávy o něco víc náročný na údržbu. Všechny díly Mokapressu po použití samozřejmě dobře vypláchneme vodou, ale nepoužíváme jar ani nemyjeme v myčce. Postupně se nám totiž na povrchu usazuje slabý povlak kávových olejů, které zabraňují, aby káva získala kovovou chuť hliníku. Proto je také dobré při koupi nového přístroje, stejně jako po výměně těsnění uvařit nejprve několik káv z lógru a vylít.
Jednou za čas je dobré Moka Express vyčistit vodou s citrónem, avšak posléze opět zašpinit tím, že v konvičce jednou, dvakrát uvaříme kávu z lógru.

Jak funguje Moka ExpressJak Moka Epress funguje

Když Moka konvičku postavíte na kamna, voda v dolní části se začne měnit v páru. Ta se hromadí u vrchu dolní komory a její rostoucí tlak začne tlačit vodu trubicí skrz kávu do horní části Moka Expressu. Sítko zabraňuje kávě prostoupit do výsledného nápoje a ventil v horní části zas zabraňuje vodě téci zpět. Nakonec vám zbude pouze lahodná káva připravená přímo k servírování.

Kam dále, dozvědět se více o Moke Expressu

Fotogalerie obrázků sbírky různých Moka Expressů

Foto: Jordon Smith (Bialetti Moka Express), Erik Mallinson (neupěchovaná káva v Moka Expressu) ,Sam Fentress (průřez Moka Expressem)

 

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 thoughts on “Moka Express

  1. Zdravím,
    díky za, pro mne inspirující informace.
    Měl bych nějaký dotaz k možnému zamyšlení.
    Četl jsem, že z pohledu chuťového je výhodná hliníková konvička, neboť se časem obalí „kávou“ a výsledná chuť je pak lepší. Ale také jsem četl, že v principu téměř každá káva je lehce cítit připálením, neboť princip ohřevu zaviní rozpálení

    • Dobrý den,
      Ano, podobný názor se objevuje, například ve videu slovenského vizionáře Valeriana Hraly v jeho kávovém youtube streamu. Já s moka konvičkou tolik zkušeností nemám, mám raději Aeropress a Vacuum pot, ale vždy když jsem měl možnost ochutnat kávu v Moka konvičky, připálená mi nepřišla.
      Co se obalení kávovými oleji týče, máte pravdu, až po několika uvařeních úplně mizí hliníková chuť.

  2. Pardon
    … Celé konvičky a tím i připálení kávy.

    Nicméně teď se objevily nerezové konvičky u kterých asi nedojde k opálení „kávou“, ale zase by mohlo, při využití indukce, dojít k rychlejšímu ohřevu vody a tím by mohlo dojít k zamezení připálení.

    Je to tedy jen můj pohled na věc a třeba špatný, nicméně chci si teď koupit konvičku a tak přemýšlím o všech možnostech.

    Díky za případné spoluzamyšlení

Napsat komentář k Vácha Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes