Latté Art na základním kávovém kurzu Petry VeseléVstoupíte-li do přízemí obyčejného paneléku v Jílovém u Prahy, je to pro každého milovníka kávy, jako přijít do ráje. Jde totiž o kávové zázemí Petry Veselé, kde vás naučí o kávě, no prostě vše. Řada kávovarů, mlýnků i takových skvostů jako halogenová lampa pod Vacuum pot jen podchycuje příjemné a krásné prostředí, kde se zanedlouho dozvíte, jak udělat to nejlepší cappuccino.

A je toho mnohem víc. Petra začíná otázkou přímo na tělo: „Co vás na kurz přivedlo? Proč toužíte umět udělat skvělou kávu?“ Na našem kurzu se sešli nadšenci i budoucí baristé a každý si přinesl svoji lásku ke kávě. Petra se snaží se vším pomoci, prozradila nám desítky triků a jednoduchých rad, jak si udělat život v kavárně snazší. Kurz neustále upravuje podle potřeb účastníků. Nedělali jste nikdy cupping, tak si jeden připravíme. Do toho přidává příběh kávy – jak se kávovník pěstuje, sklízí, praží a hlavně, jak se káva připravuje. Když se hodí ukázat fotografie klíčícího kávovníku, sáhne po mobilu a najde potřebné materiály. Těch má samozřejmě ke kurzu dost. Na stole hned od začátku leží knížky, zrnka kávy a samozřejmě voda v stylové karafě. Ostatně celá místnost je skromně, ale elegantně zařízená.

Pokračujeme ukázkou postupně pražených zrn. Petra přesvědčila pražiče, aby jí každou minutu vyndal hrst zrn, a tak si můžeme prohlédnout, jak se postupně mění jejich barva i struktura. Ani na obědě školení nepřestává. Než nám v útulné jílovské restauraci donesou křupavou kachnu, dozvíme se, jak se čistí změkčovač vody nebo z jakých částí se skládá espressovač.

Základní kávový kurz Petry Veselé - cappuccinoTo hlavní ale přichází po obědě. Přistupujeme k nádherné mašině od La Marzocca a každý jsme postupně zasvěceni do tajů toho nejlepšího espressa. Vše začíná samozřejmě u mlýnku. Zkusíme si podextrahované i přeextrahované espresso, a nakonec i to pravé lahodné, krémové, nádherné espresso, v jehož cremě nadšeně sledujeme tygříka, malé kapky tmavší pěny značící ideální extrakci. Aby nepracovala jen Petra a občas přes rameno nahlížející manžel, mistr světa baristů Gwilym Davies, posouvá Petra páku espressovače do našich rukou. Takže, hmm, jakže se to mělo mlýt, oklepat a tak dále …

Připravujeme samozřejmě hned cappuccino i s latté art, neboť tak musíme dokonale zvládnout presso, šlehání pěny i vytváření nádherných obrázků. A to zkoušíme neustále dokola. Vždyť je to prostých pár kroků

  1. Sundat páku
  2. Zkontrolovat, že lógr je v ní a nezůstal na hlavě espressovače
  3. Vyklepat páku o pogumovanou tyč nad nádobkou koše
  4. Vytřít páku
  5. Namlít 16 gramů kávy na mlýnku nastaveném na hrubost pro ideální extrakci
  6. Poklepat pákou svisle o mlýnek a rukou z boku
  7. Opřít a gumovou podložku, ať neklouže, a vzít do ruky temper
  8. Podivným chvatem přes ruku srovnat temper do roviny a jemným tlakem zarovnat kávu v páce
  9. Pustit vody na vyčištění hlavy a odstranění vody nejisté teploty v trubkách za termostatem
  10. Otřít hadrem, aby se hrnky zespodu neušpinily
  11. Nasadit páku a pustit pressovač
  12. Připravit hrnky – voda začne vytékat až za několik vteřin, a kdybychom nejprve sahali pro šálky, káva by se v hlavě mohla začít pálit
  13. Počkáme, než nateče správné množství espressa – zkušenější mezitím našlehají mléko
  14. Odstavíme hrnky a jdeme na mléčnou pěnu
  15. Profoukneme přes hadr (ať se nespálíme) trysku na šlehání pěny
  16. Vyklopíme trysku co to jen jde od kávovaru
  17. Mléko, které jsme si již předtím připravili do konvičky, vezmeme do slabší (u praváků tedy levé) ruky
  18. Ponoříme trysku asi 1cm do mléka asi 1 cm od pravé stěny konvičky
  19. Pustíme páru, která začne šlehat mléko, a pohybujeme hrnkem, aby vznikl krásný vír
  20. Druhou rukou přidržujeme hrnek a čekáme, než nás začne pálit
  21. Tehdy má pěna ideální teplotu, a tak vypneme trysku
  22. Odložíme konvičku s našlehaným mlékem
  23. Otřeme trysku a znovu profoukneme, ať v ní nezaschne mléko
  24. Vezmeme konvičku za vršek, zakryjeme jí dlaní, ať mléko nevyšplouchne, a klepneme
  25. Potom, zatímco konvička stojí na stole, s ní poměrně intenzivně kroutíme
  26. Přelijeme mléko do menší konvičky
  27. Opět s ní několikrát zatočíme
  28. Zakroužíme hrnkem s espressem
  29. A vlijeme do espressa mléko a uděláme obrázek podle chuti (to samo je na vlastní školení)
  30. Přelijeme zbytek mléka do konvičky a uděláme druhé cappuccino

A lahoda je na světě. K tomu všemu je neustávající příval dalších informací. Jaké se nám hodí mléko a že máme konvičku na šlehání mít dokonale vychlazenou stejně jako mléko. S tím vším se vám ani nemůže nepodařit náramné cappuccino. To ochutnáte pravděpodobně z levnější espressové směsi stejně jako z prvotřídní výběrové kávy -my měli úžasnou Yirgacheffe z La Bohéme, ze které cappuccino chutnalo jak borůvkový shake.

Den s Petrou, její pomocnicí Dančou a mistrem světa v kávovém nebi lze srovnat snad jen s … máte pravdu, je to zážitek, který těžko něco předčí. Musím uznat, že ta nehorázná suma za to opravdu stojí. A nebojte se, Petra vám poradí, s čím si řeknete a ráda pomůže i v budoucnosti. Takže, kdo se chce naučit něco z triků nejlepších baristů, zavítejte do Jílového na Kávový kruz Petry Veselé.

Autor na Google+

Odkaz: Kávový kurz Petry Veselé

Foto: Vokafi.cz

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes