Kávová zrnaKáva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Mohou za to její povzbudivé účinky a zajímavá chuť. V posledních letech však káva už není jen hořký kofeinový nálev, ale i v české kotlině začínáme pít výběrovou kávu, pro radost z vůní a chutí kávových esencí a olejů. Existuje nespočet způsobů, jak kafe připravit, lze ji pít nefiltrovanou, přecezenou přes různorodé filtry, až po přípravu v luxusních espresovačích nebo vacuumpotových soupravách. Kombinací s mlékem nebo smetanou lze docílit mnoha osvěžujících a chutných nápojů, stejně jako lze kávu míchat s alkoholem či ji pít ledovou.

NKávové třešněa plody kávových třešní lidé zřejmě narazili náhodou, když etiopští pasáčci pozorovali, jak čilé jsou kozy, jež právě posnídali kávové plody. Sami je ochutnali, donesli domů, a když jim šťastnou náhodou shořela spíž, díky omamné vůni pochopili, že nejlepší je připravovat kávu praženou.

Koláč kávových chutíNetrvalo dlouho a lidé se začali scházet u kávy v kavárnách a první baristé nabízeli hostům nápoj připravený z umletých upražených zrn kávovníku arabského. Jako i dnešní hospody lákají k odpočinku a jazyk se nám uvolní, došlo v historii k mnoha snahám kavárenství omezit, neboť právě u šálku kávy se často vedli protistátní řeči a poddaní rozjímali o politice.

Když ale kávu někde zakázali, odešli kavárníci jinam, protože poptávka po kafi byla a je značná. Tento web vám ale netouží představit kávu z obrovských brazilských plantáží, kde mohutné česací stroje trhají trsy plné kávových třešní i s listím a ty jsou pak upražené a rozemleté ve vakuovaných baleních distribuovány po celém světě. Nás zajímá hlavně káva výběrová a kavárny, kde si můžete na kávě a kávových specialitách pochutnat.

Kávová plantážExistuje totiž mnoho druhů káv a hodně způsobů přípravy. Samotný kávovník dnes převažuje ve dvou základních odrůdách Arabica a Robusta. Obě ale mají, jako třeba jablka, další odrůdy, třeba Pacas, Maragogype a jejich křížením vzniklá Pacamara. Určitě jste už slyšeli o kávě cibetkové nebo o havajské Koně.

Než se vám káva dostane do hrnečku, musí projít složitým procesem pěstování, sklízení,  sušení, pražení a v neposlední řadě přípravy. Chuťově nejbohatší jsou zrna třeští, které zrají nejdéle, a to děje ve vysokých nadmořských výškách okolo 1500 m.n.m. v teplých krajinách kolem rovníku. Káva je původem z Etiopie, ale během staletí, zejména díky kolonistům, se rozšířila na mnohá další území, zejména v Jižní a Střední Americe. Kávovník Robusta, používaný v espresso směsích a čistý potom do levnějších káv, je zas úspěšně pěstován ve Vietnamu.

Etiketa kávy od Time WendelboeVraťme se ale k výběrové arabice. Farmář, který jí vypěstoval na prosluněném svahu někde v Kolumbii nebo Keni, potom musí sesbírat jen zralé třešně. Na kávovníku totiž mohou růst květy, zralé i nezralé plody dohromady. Nejlepší pražírny na světě, jako norský Tim Wendelboe, proto platí dělníkům na plantážích od hodiny a ne za kilo sklizených třešní, aby je jim k pražení dostala opravdu jen ta nejlepší surovina.

U nás v Česku máme štěstí, že i zde najdeme opravdu vyjímečné pražírny, jako Doubleshot a  La Boheme Café, zakládající si na osobním styku s farmáři, ale i další skvělé pražírny jako MamaCoffeeCoffee Source nebo Gills. Potom existují i mikropražírny přímo v kavárnách třeba pražské Pražírně, u Alchymisty zas ochutnáme kafe z Ebel Coffee nebo v brněnském Café del Saggio si také můžeme dát čerstvě upraženou domácí směs.

Extrahovaná káva ve vacuum potuJak nám barista kávu připraví, také značně ovlivňuje výsledný zážitek. Někdo považuje za královský nápoj espresso připravené ze 7,2 gramu čerstvě namleté kávy extrahované pod tlakem 9 barů, při teplotě 90°C po dobu 20 až 30 sekund na pákovém historickém espressovači jako je Feama E61. Kromě klasického pressa ve velikostech od ristretta, kterému Češi někdy nesprávně říkají picollo, až po několika decové café lungo a café americano, můžeme kávu připravit v aeropressu, moka konvičce, dripu, chemexu, džezvě, vacuum potu a moha dalšími způsoby. Každý se liší nároky na hrubost mletí, teplotu vody, dobu extrakce tedy louhování, ale i jak dalece s ním barista dokáže ovlivnit výslednou chuť kávy.

Přidáním našlehaného mléka zas získáme nápoje od cappuccina, přes machiato, frappé, latté, až po ledovou kávu. Kdo si dá tu trpělivost a několik hodin přes led kávu překapává, získá nápoj, jež chutná jako kávový likér, avšak je zcela bez alkoholu. Svět kávy nabízí nespočet možností, chutí a lákadel, tak je pojďte prozkoumat…

Kam dál: Výběrová káva, Domácí metody přípravy

Foto: Stirling Noyes, Rex Bennett, Andy CiordiaSandra Cohen Rose and Colin RoseTim Wendelboe, brett ohland

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes