Kávový Farmář Arnoldo Picota z Rancho_Cotta V rámci Prague coffee festivalu si diváci mohli vyslechnout i přednášku usměvavého Panamce Arnolda Picoty o tom, jak se obyčejný student architektury dostane k pěstování kávy. Arnoldo do Evropy přijel hledat odběr pro svou výběrovou Arabiku Catuai ze svahů u sopky Barú nedaleko města Boquete.Údolí říčky Caldera a hornatá krajina nad ním se vyznačují úrodnou sopečnou půdou, navíc příhodné klimatické podnebí skýtající unikátní vliv Pacifiku i Karibiku, nabízí přímo ideální podmínky pro pěstování kávy. Je až s podivem, že když Arnoldova rodina farmu v 1200 m.n.m. koupila, pásl se tu dobytek.
Arnoldův otec byl architektem a rozhodl se, si na důchod pořídit kávovou plantáž. Aby byli úspěšní, spojili se hned zpočátku s těmi nejlepšími. Arnoldo říká, že měli štěstí, když se jim podařilo setkat se s Donem Pachim, který v šedesátých letech přivezl z Costariky odrůdu geisha. Starý pán strávil na farmě několik dní, odebíral vzorky a fotil. Po třech týdnech v laboratoři se jim ozval a navrhl pěstovat odrůdu Catuai, která bude pro jejich pozemek nejpříhodnější.
Jak možná víte, první úrodu přinese kávovník, až po 3 letech, a tak můžeme čekání strávit povídáním o tom, jak se vlastně kávovník sází. V Nikaragui třeba kávové rostlinky klonují, ale na Rancho Cotta, jak Picotovi svoji farmu nazvali, začali od kávových zrnek. Ty je potřeba, podobně jako při zpracování před pražením, oloupat, namáčí se ve vodě a posléze suší, avšak tentokrát ne na slunci, ale ve stínu, aby rostlinka nezahynula. Poté je potřeba zrna ještě protřídit a vyřadíme malá i velká (z plodů se třemi nebo naopak jedním jadérkem místo obvyklých dvou) a semínka jinak defektní. Takto připravená semena vysázíte po farmě.
Je důležité, aby kávovník měl dostatek stínu. Ideálně by měl 40% času odpočívat ve stínu a 60% na slunci. To na Arnoldově farmě, jako na mnohých jiných zajišťují větší stromy, které nad kávovníky stíní. Odrůda Arabiky Catuai je poměrně nízká rostlinka a při sběru není potřeba táhnout žebřík, jako je tomu u Typicy, Bourbonu nebo Geishy. Na Arnoldově farmě najdeme oba druhy – červené i žluté Catuai. U žluté verze mají i zralé plody pronikavě zlatou barvu.
Arnoldo Picota z Rancho Cotta ukazuje fotografie své kávové plantážeTím se dostáváme k Arnoldově první sklizni, kterou věnoval ještě místnímu trhu. Hotely a penzióny v regionu podávají zahraničním hostům dobrou místní kávu, a tak pomohli zajistit rodině Picota první příjem. Ceny v lokálním prodeji ale sotva uživí malou farmu, a tak se pěstitel začal rozhlížet po světě. Navázal spolupráci s agenturou vyvážející kávu do zahraničí a k jeho překvapení mu v roce 2010 nabídli cenu o $1.5 vyšší než na burze, přičemž normálně dostával jen o dvacet centů více. Důvodem byl úspěch italského baristy Francesca Sanapy, který s Arnoldovou kávou vyhrál národní italský šampionát kavárníků a mohl se tak zúčastnit toho světového. Tam nezvítězil a Arnoldo to s humorem komentoval, že Italové mají své vybroušené espresso, a trochu se bojí experimentovat. Každopádně od té doby je o jeho kávu ve světě zájem.
Aby to tak zůstalo i nadále, je potřeba udržovat vynikající kvalitu produkce. Arnoldo, jako mnoho dalších, koupil na plantáž pražičku. Mnozí pěstitelé totiž ani neví, jak jejich káva chutná po upražení a nedokážou ji tak správně prezentovat a prodat. To se vám s Arnolnovou kávou nestane, on přesně ví, co nabízí, a tak už brzy budeme moci chuť jeho kávy vyzkoušet i u nás. Zatím tuto čest měli návštěvníci kávového festivalu v Praze, kde si dravější nákupčí mohli zamluvit část kontejnerové zásilky, která brzy přijde do Evropy.

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes