Ochatnávka kávy v Café JednaNádherné prostřední národní galerie, respektive její kavárny v provenienci MamaCoffee, přivítalo tuto středu cuppingový vrchol letošního Prague Coffee Festivalu. Dobře, připustíme-li, že výběr káv norských nadšenců z Nordic Approach v rámci festivalu byl jedním z vrcholů, tak nejlepší z afrických káv v café Jedna se dá považovat za ochutnávkový galavečer.

Už jsem si zvykl, že na konci cuppingů Prague Coffee Festivalu se koná nenápadné kolo, kde najdeme výběr toho nejlepšího, co se běhěm ochutnávek sešlo. Mnohdy proběhlo bez pozornosti davů, které nadšeně okupovali stánky festivalu letos dokonce 2 dny. Nejinak tomu bylo i tento rok. Třebaže se závěrečný cupping, neboli kávová ochutnávka, nevešel do programu, dostatek zbylých vzorků přímo nabádal k uspořádání ještě jednoho cuppingu.

Zamířil jsem do Café Jedna a s údivem obdivoval prostorné atrium plné uměleckých skvostů, kam s jakousi samozřejmostí patřila i kavárna. Bez optání jsem dostal stylovou lahev s vodou na stůl, ale sotva jsem z ním půllitr vypil, už mě letošní vítězka cup tastingu* zvala ke stolu s 10 jedinečnými vzorky.

„Máme tu ty nejzajímavější kávy z letošního festivalu. Vybrali jsme kávy zahraniční, protože ty u nás ne tak snadno seženete,“ uvedla nejlepší kávy ze 170 vzorků baristka Zuzana Černá. „Jako téma jsme zvolili Afriku a některé kávy jsou dokonce od stejného farmáře, abyste mohli posoudit, jestli rozdíl v pražení způsobí i rozdíl v chuti,“ pokračovala.

Výber ochutnávkových vzorků z cuppingů Prague Coffee Festivalu 2014

Ukázka obalů výborných afrických arabik ze skvělých zahraničních pražíren

Konečně jsem měl čas poslechnout si, jak vyplňujeme degustační formulář, který jsem dříve pro samé nadšení z ochutnávání vynechával. V první etapě si ovoníme rozemletou kávu a letošní výběr pro mě byl opravdu zážitkem. Zejména keňské kávy mě fascinovaly neuchopitelnou vůni. V jeden okamžik bych ji dokázal přirovnat k chuti kubánského doutníku, ale ta vůně byla ještě zajímavější. Etiopské kávy často vonící jako hrst rozmačkaných borůvek také nezklamali a v zápisu vůní se objevilo i limoncello nebo marshmallow. Skvosty z pražíren jako Da Matteo, The Barn, SquareMile, Man versus machine Mahlefitz, Tim Wendelboe či vzorek od Timových přátel a prodejců zelené kávy Nordic Approach voněli opravdu zajímavě.

Bylo trochu překvapení, že takhle úžasně vonící kávy se v chuti projevovali (pro mě) méně intenzivně a převládala výrazná ovocná acidita u keňských káv zasahující až do zeleninových chutí. Vzpomínky na loňskou Harfusu z etiopské Yirgacheffe žádná letošní hitovka nepřebila, ale i tak to byl milý a příjemný kávový zážitek.

Na závěr mě překvapivě čekalo seznámení s velmi milou majitelkou kaváren Mamacoffee, se kterou jsme probrali co si lidé v kavárně dávají, jak se jim skromný nápad zvrhl v řetězec a jaká je káva z jejich pražírny. Ostatně Martě Kolské a celému týmu z MamaCoffee patří velký dík za festival i závěrečný cupping.

* cup tasting – jedna ze soutěžních desciplín baristy roku, kdo rychleji rozpozná 2 shodné ze 3 vzorků kávy. Vítězkou pro rok 2014 je Zuzana Černá více na http://www.worldcuptasters.org/.

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes