Cupping na Prague Coffee festivaluZnáte obrázek z výstavy vína, kde someliéři kroutí skleničkou a jen co poválí lahodný mok, zaznamenávají si své chuťové a čichové dojmy do lejster. Tak přesně o tom je cupping v kávě. Několik testérů se sejde okolo stolu s čerstvě namletou kávou, lžičkou nabírají vzorky a nahlas se rozplývají nad kvalitou kávy – tedy pokud je opravdu vyjímečná. Kdo to ale pozoruje zpovzdálí může být až znechucen. Zvuk, který tuto událost provází je hlasité srkání.

Cupping na Prague Coffee festivaluS cuppingem náš tým ještě nemá velké zkušenosti. Redaktoři si ho vyzkoušeli na Pražském kávovém festivalu a je to opravdu příjemná zábava.

Krásné baristky, pokud máte štěstí, připraví několik druhů kávy a vše vám důkladně vysvětlí. 8.5 gramů kávy se zaleje asi 90°C vodou a tři minutky se počká. Potom přichází na řadu rozhrnování lógrové krusty, která se utvořila na povrchu. Přitom se snažíte strčit nos až skoro do kávy, abyste si vychutnali aroma. Kdo má čich oslabený z včerejší párty, tak nic necítí, ale zkouší to, aby zapadl do davu. Vedle vás si totiž nosy ve vůni koupou další hosté. Poté se čeká ještě dalších asi pět minut, až se do nápoje uvolní všechna chuť a lžičkou se uklidí zbytky povrchové krusty. A začne se ochutnávat.

Krníčky kávy při cuppingu na pražském kávovém festivaluOchatnávka kávy v Café JednaPořadatel vám sice vysvětlil, že existují tabulky, kam se zapisují smyslové zážitky s cuppingem spojené, ale pro začátek jste rádi, že rozpoznáte kávu, která vám chutná od takové, jež si domů koupit nechcete. Noříte lžičku do jedné misky za druhou a ochutnáváte kávu. Snažíte se srknout celý obsah lžičky, jak vám bylo prozrazeno, aby se chuť co nejrychleji rozlila po celých ústech. Jak je známo, každá část jazyku zachycuje jinou chuť, a vy toužíte poznat celé spektrum, jež vám káva může nabídnout. Lžičku opláchnete, pusu vyčistíte douškem vody a jdete na další vzorek.

Zpočátku se bojíte, abyste kávu na lžičce nerozlili, a přemýšlíte, jak efektivně se z desítek lžiček šíří infekce od ostatních ochutnavačů. Brzy ale touha poznat chuť další kávové dobroty převáží nad našeptáváním rozumu a vy se vrháte na další misku. Pokud totiž opravdu chcete poznat svět kávy, je cupping ta nejlepší příležitost.

 Více o cuppingu: Cupping v Café Jedna

Foto: vokafi.cz

 

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes