Barista roku, vystoupení Alana Jarrar z pražírny Gill'sProstírání na Baristovi rokuHolešovický klub Jatka 78 hostí hlavní kávovou soutěž sezóny – Baristu roku. Vůně kávy se mísí s nervozitou soutěžících i radostným aplausem diváků. Pro osvěžení nabízí 14 pražíren svá espressa, cappuccina i filtrované kávy a k nim lahodné zákusky a jiné pochutiny. Takže neváhejte a přijďte se také podívat na naše nejlepší baristy, protože soutěž, přednášky i ochutnávky budou probíhat po celý víkend. 

František Pikna na Baristovi rokuBarista roku je soutěž, kdy kávárníci, kterých se letos sešlo víc jak 20, mají za úkol připravit 4 espressa, 4 cappuccina a nealkoholický kávový koktejl takzvaný signature drink. Všechny kávy musí chutnat a vypadat stejně, ale přísné oko poroty hodnotí každý krok – mletí, práci s tamperem, šlehání pěny, servírování i udržování čistoty a jistotu za kávovarem. Mezinárodní porotu je třeba zaujmout i svým projevem v angličtině, prostíráním, které může třeba ladit se sukní baristky, a hlavně příběhem vaší kávy a nápojů, které z ní připravujete.

Jakub Hartl na Baristovi roku 2015Nervozita je obrovská, protože na to vše máte jen 15 minut a další čtvrthodinka je na přípravu všech vašich propriet na soutěžní stůl. I ostřílení matadoři občas zapomenou část dlouho nacvičovaného vystoupení, ruce se třesou a hlas se klepe. To vše sleduje publikum se zatajeným dechem a každý připravený šálek ocení bouřlivým potleskem.

Propriety na kávový signature drinkV mezičase se hosté i soutěžící motají kolem kávovarů obsluhovaných neméně zkušenými baristy, jež představují své pražírny ve vedlejším sále. Celkem 10 zahraničních a 4 české pražírny byly vybrány, abychom mohli ochutnat jejich kávy. Kdo má chuť na něco ostřejšího, může si dopřát drinky u baru či koktejl v kulinářské sekci se sladkými cupcaky, suchi a dalšími lahodami. Také se může těšit na sobotní odpoledne, kdy nealkoholické drinky vystřídá Coffee in Good Spirit tedy koktejly s alkoholem (sledujte všechny soutěžící na youtube). A kdo si to všechno chce odnést domů, může si zakoupit nový slovenský čtvrtletník Standart, kde najde plno informací o přípravě kávy, pražení i baristech. Nebo si rovnou objednat kávovar od La Marzocco, jehož vnitřek lze obdivovat hned u vchodu do soutěžního sálu.

Siganture drink na kávovém baristovi roku

Coffee in good spirit

Barista roku ještě 2 dny – 31.1. a 1.2.2015, twitter #cbc15

Výsledky Baristy roku 2015

1. Adam Neubauer (espresso bar EMA, Praha), 547,5 bodu

2. Ondřej Hurtík (Alza Café, Praha), 505,5

3. Jakub Hartl (La Bohéme Café, Praha), 482,5

4. Karolína Kumštová (Nude Coffee Roasters, Londýn), 438,5

5. Tereza Tothová (Naše Café, Olomouc), 381

6. Tereza Benešová (Gill’s, Brno), 262,5 DNS

Výsledky Coffee in Good Spirit

1. Ondřej Hurtík, 295 bodů

2. Michal Kocman (Cafe Fusion, Brno), 291

3. Anna Mrázová (Bella Vida, Praha), 286,5

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes