Aeropress klasická metoda přípravy kávyAeropress vypadá trochu jako nástavec na mixér po babičce, ale pro milovníka kávy je to snad nejlepší domácí pomocník. Reaguje totiž velmi citlivě na různou hrubost mletí zrn a teplotu vody a káva z aeropressu tak může pokaždé být trochu jiná. Pro netrpělivce je to zas metoda velmi rychlá. Díky své konstrukci se také skvěle hodí na cesty, nejlépe s malým mlýnkem, který lze převážet uvnitř Aeropressu.
Aeropress vymyslel vynálezce děravého frisbee Alan Adler už v roce 2005 a podle něj dokáže Aeropress připravit nejchutnější kávu na světě. Jelikož se káva v aeropressu extrahuje velmi rychle a při nižší teplotě vody, neuvolňuje se z ní tolik kyselin jako při překapávané kávě například z Chemexu. Tlak na kávu je silnější než v French Pressu, takže získáme více chuťových esencí. Rozhodně ale nejde o tlak 9 barů, jež je nutný pro přípravu espressa.

Příprava kávy v Aeropressu:

  • 17g kávy
  • (filtrovaná) Voda o teplotě 75-95°C

Postup přípavy:

  • Dáme vařit vodu.
  • Odvážíme (nebo odhadneme) 17g kávy a nameleme na střední hrubost.
  • Když voda vře, propláchneme papírový filtr horkou vodou, abychom se zbavili papírové chuti. Lze použít i kovový filtr, který se proplachovat nemusí, ale je to vhodné.
  • Existují dvě metody přípravy kávy v aeropressu – klasická a obrácená.

Klasická metoda:

  • Klasická metoda přípravy kávy v AeropressuSítko s filtrem našroubujeme na spodek aeropressu.
  • Aeropress položíme filtrem dolů na hrnek.
  • Do Aeropressu nasypeme kávu a zalijeme trouchou vody, můžeme promíchat.
  • Káva začne bublat a roste, říká se tomu vzkvétání – cca 30 sekund.
  • Dolijeme vodou.
  • Počkáme ještě asi 30 sekund až minutu (část kávy se mezitím začíná filtrovat účinkem gravitace – což popsal Newton, když pod jabloní pil kávu)
  • Do aeropressu zasuneme píst a tlačíme kávu přes filtr do hrnku (nejlépe nahřátého).

Obrácená metoda:

  • Obrácená metoda přípravy kávy v AeropressuAeropress postavíme na píst a druhý díl nasadíme nahoru, tak že kávu sypeme na píst a sítko s filtrem je zatím odložené.
  • Na píst nasypeme kávu a zalijeme trochou vody, můžeme promíchat.
  • Káva začne bublat a roste, říká se tomu vzkvétání – cca 30 sekund.

  • Počkáme ještě asi 30 sekund až minutu.
  • Navrch přišroubujeme sítko s filtrem (lze udělat hned po zalití)
  • Aeropress otočíme, položíme na hrnek a pístem tlačíme kávu do hrnku (nejlépe nahřátého). (trik: dejte hrnek na aeropress ještě před otočením, ať se žádná káva nevylije.)
  • Když už je všechna káva v hrnku uslyšíme aeropress zpívat, jak se přes filtr začne tlačit vzduch.
  • Pokud chceme více kávy, lze ji vždy prodloužit horkou vodou.

Na závěr odšroubujeme sítko a použitou kávu snadno vytlačíme i s papírovým filtrem do koše nebo na kompost. Až vystydne (pokud nechceme hned připravovat další kávu) aeropress důkladně vymyjeme vodou (nedávejte do myčky, ať chemikálie neovlivní chuť kávy).

Dřívější návody uváděli, že káva se zalije celá najednou, ale v poslední době všichni zkušení aeropressaři přejali myšlenku dobře známou z drippu a chemexu, že káva se nejdříve navlhčí či spíše zalije, avšak jen tak, aby byla celá pod vodou, kdo chce zamíchá, a nechá asi půl minutku vzkvétat. Okem uvidíte, jak se zvětšuje objem a unikají bubliny plynu.

Postup přípravy kávy v aeropressu z produkce české pražírny doubleshot

Postup přípravy kávy v aeropressu podle Steve Leigtona z pražírny Has Bean Coffee.

Výhodou obrácené metody je, že z kávy získáváme více olejů ukrývajících chuťové esence. Jak je to možné? Když kávu zalijeme vodou, oleje, které jsou lehčí než voda, vyplavou na povrch. Zkuste si při přípravě kávy v aeropressu strčit do zalité směsi prst (pozor, pálí to) a uvidíte, že je mastný. Když připravujeme kávu tradiční metodou, oleje, které plavou na povrchu jsou tlačeny skrz rozemletou kávu i filtr a mnoho se jich tak zachytí v přístroji. Při obrácené metodě ale protlačíte oleje skrz filtr jako první a rozemletá kávová zrnka nestačí vytvořit dodatečné síto, které by zachytilo více olejů.

Obrazový postup, jak pracovat s Aeropressem:

Nasypeme kávu na píst při obrácené metodě přípravy v Aeropressu

Aeropress (obrácená metoda) – na píst nasypeme (čerstvě namletou) kávu

Zamýcháme kávu v Aeropressu

Aeropress (obrácená metoda) – zamícháme kávu

Převrátíme Aeropress a tlakem filtrujeme

Aeropress (obrácená metoda) – převrátíme a tlačíme

Na co si dát při Aeropressování pozor:

Náš redakční expert na vymetání slepých cestiček doporučuje tato oživení přípravy kávy v AeroPressu.

  1. Namlít kávu moc najemno, takže zrnka profiltrujete i skrz papírový filtr
  2. Namlít kávu moc nahrubo, že pak zápasíte s pístem, abyste kávu profiltrovali, mělo by to jít pomalu, ale hladce.
  3. Vzít si příliš úzký hrníček, kam se plastová část s filtrem tak tak vejde, tlak způsobí, že brzy budete mít kávu všude – někdy jde využít plastový nástavec, který funguje jako držák aeropressu a trychtýř dohromady.
  4. Připravit si Aeropress obráceně, tedy tak, že vám v ruce zůstane filtr, ale nemáte ho kam nasadit. To potom přejdete k bodu 3. a pomocí úzkého hrnku si pomůžeme udržet filtr na hladkém plastu. 7 ku třem, že kávu budete mít všude.
  5. Namelte kávu v mlýnku, který se vejde do Aeropressu. Nechte otevřenou jen spodní část mlýnku v kávou, zasuňte mlýnek do Aeropressu, ať se vám pohodlně nese a dejte vařit vodu. Zapomeňte, že káva je v otevřené části mlýnku v pístu, píst obraťte, ať na něj můžete nasadit horní díl a připravit si kávu. Aha, v pístu ale zůstal mlýnek s kafem a všechno se vám vysypalo na zem.

Výhody Aeropressu:

  • Velmi rychlá příprava
  • Tlak vzduchu působí, že z kávy se získá (o trochu) více chuti
    • papírový filtr ale zas zachytí část olejů a esencí z kávy (nevýhoda), čemuž se částečně zabrání při obrácené metodě nebo použitím polyesterového filtru (více zde (anglicky)).
  • Výsledná káva není tak kyselá (má vyšší pH)
    • Toužíte-li ale po kyselejší (ovocnější kávě) zkrattě dobu přípravy nebo zalejte chladnější vodou
  • Aeropress je velmi odolný a vhodný na cesty
  • Aeropress se snadno myje

Originální balení Aeropressu obsahuje:

  • Aeropress
  • 150 papírových filtrů
  • plastový držák na filtry
  • naběračku na zrna nebo rozlévání kávy
  • míchátko (přesně tak dlouhé, aby nepoškodilo papírový filtr při klasické metodě)
  • násypka (která dobře slouží jako držák na míchátko a naběračku)

Kam dál:

Autor na Google+

Sdílej příběh vo kafi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Aeropress

  1. Pingback

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ThemeBox

AIT-Themes icon Themeforest icon Twitter icon Facebook icon YouTube icon
Our Portfolio
open/close
Colors Settings
Background images
Font
Homepage Options
Our WordPress Themes